Over ons

Wereldkampioen en weerbaarheidsmentor

ONS

VERHAAL

Weerbaarheidsschool Sando werd opgericht door martial arts atlete Sandra Hoogerdijk Joannes. Lees hier haar verhaal.

OVER

MIJ

Als klein meisje was ik bang en verlegen. Daarom moedigden mijn ouders me aan om karate te gaan beoefenen. En gelukkig maar, want daarin vond ik mijn kracht.

Van mijn negende tot mijn negentiende jaar heb ik bijna elke dag op de mat gestaan. Naast karate vond ik ook mijn weg naar judo en kickboksen. Ik won tornooien, behaalde nationale en internationale titels en werd zelfs wereldkampioene karate in de categorie dames 50+ .

En toch, ondanks al die ervaring had ik geen idee hoe ik me in het echt moest verdedigen. En dat wilde ik veranderen.

Niet alleen voor mezelf, maar voor alle mensen die zich kwetsbaar voelen.

OVER

DE LESSEN

Met de zelfverdedigingslessen van Sando wil ik bewijzen dat je niet fysiek de sterkste hoeft te zijn om voor jezelf op te komen. Wat Sando onderscheidt van traditionele zelfverdedigingslessen, is de aandacht voor bewustzijn en preventie. Alleen hard terugslaan is niet voldoende. Je moet ook mentaal weerbaarder worden, meer zelfvertrouwen krijgen en leren vertrouwen op je intuïtie.

OVER

DE FILOSOFIE

De naam Sando is een samenvoeging van twee woorden: San (‘drie’) en Do (‘weg’).

‘Do’ wordt veel gebruikt in de Japanse disciplines, en staat voor de weg die je kiest.

‘San’ is niet alleen het eerste deel van mijn naam, maar ook het cijfer ‘drie’, waarmee ik verwijs naar de drie aspecten die ik belangrijk vind in mijn cursus: body, mind en soul. Zie visie

De weg en de drieledigheid komen ook terug in mijn logo, dat een traditionele Japanse kamon voorstelt.

OVER

DE STUDENTEN

Als ik kon teruggaan in de tijd, dan zou ik het kleine, onzekere meisje dat ik was geruststellen. Ik zou haar vertellen wat ik nu weet. Dat het oké is om nee te zeggen. Dat het belangrijk is om je grenzen te stellen. En dat je jezelf kunt beschermen, ook wanneer je fysiek minder sterk bent dan je tegenstander. Ik hoop dat er nog veel kinderen en volwassenen op dezelfde manier hun zelfvertrouwen mogen vinden in onze lessen.